Jaarverslag 2023

Stichting Ruimte Roermond                          

Bestuur

Fons Zijlstra            Voorzitter

Hans Engelen          Secretaris

Jan Grouls               Penningmeester

Leon Goyen             Bestuurslid

Sjeng Lamers          Bestuurslid

Vooraf

Stichting Ruimte (verder: Ruimte) streeft naar behoud en verbetering van het historisch gegroeide karakter van de stad Roermond en omgeving. Zij stelt zich ten doel de architectonische en landschappelijke kwaliteiten van Roermond en de regio te behouden en te bevorderen. Ruimte heeft op dit moment ca. 480 donateurs en het aantal groeit nog steeds. De geldmiddelen van de stichting bestaan uit de jaarlijks bijdragen van de donateurs en uit giften en schenkingen. Financiële verantwoording wordt afgelegd middels een jaarrekening inclusief een verslag van de kascontrolecommissie. Met ingang van 1 januari 2009 is de stichting ANBI-erkend, wat betekent dat men een schenking of extra donatie aan de Stichting Ruimte als aftrekpost voor de belasting kunt opvoeren.

Kwartaalblad Ruimtelijk

In 2023 heeft de Ruimte het kwartaalblad Ruimtelijk (oplage 1.000 stuks) 4 maal verspreid onder de donateurs. Ruimtelijk wordt samengesteld door een redactie van ongeveer acht personen. Daarnaast worden (mede op verzoek van de redactie) artikelen aangeleverd door derden. Ruimtelijk wordt per post en eigen bezorgers (vrijwilligers) verspreid.

Eveneens beschikt Ruimte over een website en een eigen Facebook-pagina.

Activiteiten 2023

Bestuurs- en redactieoverleg

Het bestuur is 12 maal bij elkaar gekomen om de gang van zaken te bespreken. De redactie heeft daarnaast minimaal 4 maal vergaderd om de samenstelling van Ruimtelijk te bespreken. Samenhang tussen redactie en bestuur is gewaarborgd, onder andere doordat vertegenwoordiger(s) van de redactie ook de bestuursvergaderingen bijwonen. Andersom nemen bestuursleden deel aan de redactievergadering. Het bestuur heeft ook een aantal bijdragen in Ruimtelijk verzorgd om de bestuursactiviteiten onder de aandacht te brengen.

De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud van Ruimtelijk.

Monumentenoverleg

Ruimte heeft deelgenomen aan het Monumentenoverleg dat 6 maal per jaar vergadert en waarin ook de gemeente Roermond is vertegenwoordigd. In dit overleg draagt Ruimte verschillende actuele onderwerpen aan, waaronder de onderhoudstoestand van monumenten en gewenste handhaving vanuit de gemeente.

Projecten

Ruimte heeft zich ook in 2023 sterk gemaakt voor het plaatsen van een tweetal gedenkstenen bij de St. Michielsbrug. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit project in 2024 afgerond.

Bekendmakingen en vergunningen

Ruimte houdt structureel via alle mogelijke kanalen de actuele bekendmakingen en collegebesluiten in de gaten. Ingediende en verleende vergunningen worden bekeken en besproken. Hoewel Ruimte altijd open staat voor (informeel) constructief overleg is bleek dat niet altijd mogelijk of is Ruimte daartoe niet in de gelegenheid gesteld. Daar waar nodig is actie ondernomen d.m.v. het indienen van een zienswijze of een andere procedure.

Procedures

Het blijkt niet altijd mogelijk om zaken op informele wijze af te handelen, Ook leidt een ingediende zienswijze niet altijd tot het gewenste resultaat. Daarom moest er in 2023 in voorkomende gevallen voor worden gekozen om de formele weg te bewandelen zoals door het aangaan van bezwaar- en beroepsprocedures.

Gevraagde en ongevraagde adviezen

Ruimte heeft gedurende het hele jaar gevraagd en ongevraagd advies gegeven aan o.a. eigenaren van monumentale panden en de gemeente Roermond. Ook is er deelgenomen aan verschillende klankbord- en/of begeleidingsgroepen. Zo zij we onder andere betrokken (geweest) bij de ontwikkelingen in het stationsgebied, rondom Singelring fase 3, Weerstand (voormalige Philipsfabriek), herinrichting Lyceum Schöndeln, de Erfgoedvisie en de nieuwe erfgoedverordening.

Toekomstvisie

Op 17 oktober heeft er een brainstormsessie plaatsgevonden waaraan bestuurs- en redactieleden hebben deelgenomen. De sessie was bedoeld als leidraad voor het bestuur om de toekomstvisie van Ruimte voor de middellange termijn te actualiseren en op korte termijn om het jaarplan 2024 op te stellen. Hetgeen is geschied.

Verslag van de activiteiten 2019

De Stichting Ruimte kijkt terug op een actief 2019,. We hebben aanzetten gemaakt voor het versterken van het historisch karakter van de stad Roermond. We constateren met elkaar dat de rol van Ruimte als ‘hoeder van het historisch erfgoed van de stad Roermond’ toch echt noodzakelijk is. Nog steeds staat het behoud van het historisch karakter van de stad onder druk door zogenaamde noodzakelijke verbouwingen of vernielingen. Daarom hebben we een aanzet gemaakt om vernielingen of veranderingen aan monumenten via ons publiek meldpunt-monumenten zichtbaar te maken en eventueel actie te ondernemen tegen de eigenaren.

Een overzicht van de belangrijkste activiteiten waarmee de stichting Ruimte in 2019 mee aan de slag is geweest:


Hendriklaan 38

Het voormalige onderkomen van de Coöp-super aan de Hendriklaan 38 is ernstig in verval geraakt. Dit omdat de eigenaar het naliet om noodzakelijk onderhoud te plegen aan dit gemeentelijke monument. Ruimte heeft bij de gemeente Roermond een handhavingsverzoek ingediend. Dit omdat de eigenaar volgens de erfgoedverordening van de gemeente verplicht is om een monument adequaat te beschermen. De gemeente is daarop in overleg gegaan met de eigenaar.


Café Braam

Café Braam aan de Dokter Leurszijstraat staat op de nominatie om gesloopt te worden. Met de Stichting Burgerbelangen Roermond werken we nauw samen om het pand te behouden. Gesprekken met de eigenaar en de gemeente zullen komend jaar (2020) plaatsvinden.
Ruïne Oudeborg
Er zijn plannen met landgoed Oudenborg in Herten. Er wordt gesproken over een zorgcomplex in de tuin van het complex. Ruimte start een onderzoek omdat hier sprake is van een monumentale tuin en monumentaal pand.


Stationsomgeving

Ruimte wordt betrokken bij het participatietraject van zowel het westelijk als oostelijk gebied van het NS-station. Doel van dit traject een visie tot stand te brengen voor het busstation, het voorterrein voor het station en het gebied aan de oostzijde. Het beperken van een aantal spoorlijnen van het stationsterrein heeft grote impact op de plannen. Het gebied loopt namelijk vanaf de Robert Regoustraat tot aan de voormalige Moutfabriek Beltjens. Ruimte vindt dat deze visie noopt tot een nadere bestudering van ontwikkelingen van alle ‘kansrijke’ gebieden in de wijk ’t Vrijveld.

Swalmerstraat 73

Stichting Ruimte heeft ontdekt dat er nieuwe ontwikkelingen zijn waargenomen rondom het bekende ‘Gat van Dohmen’. Het betreft een vergunning voor een historisch beoordeelde tuinmuur aan de achterzijde van dit pand.
De Stichting Ruimte start met een onderzoek naar deze nieuwe ontwikkelingen.
307-complex
Wonen Zuid is voornemens een onderzoek de starten naar een renovatie van de 307 appartementen lande Oranjelaan. Ruimte vindt dit complex qua architectuur en tijdsbeeld van na-oorlogse bouw behoudswaardig en gaat de renovatie op de voet volgen.
Wintertuinen Markt en Roerkade
Met grote zorg kijkt de Stichting Ruimte naar ontwikkelingen op de Markt en Roerkade. De glazen bouwwerken dekken een belangrijk deel van de voorgevel van de daar aanwezige (rijks- en gemeentelijke)monumenten. De verwachting is dat er nog meer horecaondernemers met dergelijke plannen komen, waardoor bv. e Markt haar historisch karakter dreigt te verliezen. Dit wordt voor de komende jaren een belangrijk aandachtspunt voor Ruimte!

Yageo/voormalig Philipsterrein

Ruimte vraagt samen met de Buurtvereniging ’t Vrijveld weer aandacht voor meer actie vanuit de gemeente om met initiatieven te komen voor ruimtelijke invulling van dit terrein. Aandacht dient uit te gaan naar zoveel mogelijk behoud van bestaande fabrieksgebouwen, waarmee het bijzondere karakter blijft behouden.
Omgevingsvisie gemeente Roermond
De Stichting Ruimte heft deelgenomen aan het participatietraject bij de totstandkoming van de nieuwe Omgevingsvisie. Het participatietraject was ruimschoots onvoldoende: de deelnemers van het traject werden vooraf geselecteerd en een in het verleden vastgestelde visie uit 2013 kreeg voorrang boven nieuwe frissen ideeën vanuit alle inwoners van Roermond. Er was weinig mogelijkheid tot verdieping bij de totstandkoming van deze nieuwe Omgevingsvisie. Een afsluitende sessie en zicht op het eindresultaat ontbrak. Communicatie over traject was volstrekt onvoldoende.

Ruimtelijk

Dit jaar 2019 heeft de Stichting Ruimte het eigen blad vier keer uitgegeven.
De redactie van Ruimtelijk weet er elke kwartaaluitgave weer een bijzonder blad van te maken dat door de donateurs zeer wordt gewaardeerd.
Vergaderingen
Het bestuur vergaderde 12 keer en de redactie is 6 maal bij elkaar geweest.
Daarnaast hebben er in kleiner verband diverse overleggen plaatsgevonden.