achterhuisGalerie Het Achterhuis van Ghiel Pijpers is gevestigd in een monumentale boerderij in Voorstad Sint Jacob.Exact is het pand niet te dateren, maar op grond van de keldergewelven en de uit mergel opgetrokken zijgevel, wordt verondersteld dat het rond 1600 werd gebouwd.

Van oorsprong zou het een herberg zijn. Dat is niet zo’n vreemde gedachte, want herbergen en andere plaatsen van vertier zijn van oudsher te vinden in de buurt van de toegangspoorten tot de stad. Kraanpoort, Venlosepoort en Brugstraat getuigen daar in Roermond nog steeds min of meer van. Het was een druk punt, waar de verkeersstroom richting stad enigszins stokte: ‘s avonds gingen die stadspoorten immers dicht. Bovendien werd vóór de aanleg van de rijksweg naar Maastricht  (negentiende eeuw) het verkeer uit zuidelijke en westelijke richting grotendeels door de Voorstad geleid.

Mogelijk was in het huidige Achterhuis toen ook een “refugio” gevestigd, een overnachtingsplaats op de pelgrimsweg in de richting van Santiago de Compostella.

De ingang van de herberg lag op de binnenplaats, bij de met Naamse steen omgeven deur.

Het huidige aanzicht heeft het pand later gekregen: zoals zoveel panden in Roermond is het in de negentiende eeuw bepleisterd met Portlandcement. De pleisterlaag werd aangebracht voor vochtregulatie, maar ook om scheuren en andere oneffenheden weg te poetsen. Helaas wordt ook een deel van de bouwgeschiedenis erdoor aan het oog onttrokken.

Mooie bouwkundige elementen van het Achterhuis zijn de rondbogige koetspoort met hardstenen omlijsting, verdiepte pilasters, guirlandes, blokwerk en kroonlijsten.

 

Boerderij

Tot in de twintigste eeuw was het een boerderij. Achterom lag een wei. Eigenaar Pijpers meldt dat zich in een voormalige stal veertien drinkbakken met kettingen voor rundvee bevonden, toen hij het pand kocht. “Nog tijdens de tweede wereldoorlog had slager Jaek Jacobs uit de Brugstraat hier koeien staan.”

poort_achterhuis

Tussen de panden nr. 8 en nr. 10 zijn luchtboogjes aangebracht die in Nederland zeldzaam zijn. De boogjes bevinden zich boven “de ziep” (goot) feitelijk een nauwe doorgang tussen de wei en de straat. De ziep leidde niet alleen het regenwater over de straat richting Roer. Hij is net breed genoeg voor één koe. De beesten konden dan achter elkaar vanuit de wei in de richting van de Roer worden geleid. Aan de overkant van de weg bevond zich de drinkplaats, die nog steeds De Drink heet.

In 1994 vestigde Ghiel Pijpers in het pand zijn Galerie Het Achterhuis. Deze biedt regionale kunstenaars de mogelijkheid tot exposeren.