Roermond geeft zichzelf schouderklopje

 

Roermond scoort aardig goed in een onderzoek van de Bond Heemschut naar het monumentenbeleid in de Nederlandse gemeenten. Ruimte heeft echter bedenkingen.

Het onderzoek bestond uit tien vragen, die werden voorgelegd aan de gemeentelijke monumenten-ambtenaren, en tien vragen die door vrijwilligers op internet konden worden ingevuld.

Bewust werden sommige vragen aan zowel de ambtenaren als aan de vrijwilligers gesteld. Daaruit blijkt (niet zo verrassend) dat op het stadhuis een veel positiever beeld bestaat van de Roermondse monumentenzorg dan onder de vrijwilligers.

Ruimte denkt dat Roermond redelijk scoort omdat in de enquete veel nadruk wordt gelegd op het al dan niet bestaan van een beleidsmatig instrumentarium op het gebied van de monumentenzorg. In Roermond is daarin ruim voorzien.

Maar het hebben van beleidsnota’s en commissies zegt natuurlijk niet alles. In Roermond hebben die in het recente verleden bijvoorbeeld niet kunnen verhinderen dat er diverse keren uitzonderingen werden gemaakt op de bouwvoorschriften binnen het wettelijk beschermde stadsgezicht.

Opvallend is ook het aantal monumenten dat de gemeente-ambtenaren uit de hoge hoed hebben getoverd. Op het enqueteformulier vulden zij in dat Roermond 543 rijksmonumenten en 395 gemeentelijke monumenten heeft. Volgens de gemeentelijke monumentenlijst zijn dat echter 292 rijksmonumenten en 234 gemeentelijke monumenten. Wij komen op grond van opgaven van de Rijksdienst overigens niet verder dan ca. 245 Rijksmonumenten en circa 200 gemeentelijke monumenten.

Waarom de gemeente het aantal monumenten zo oprekt is onduidelijk en creƫert de indruk dat de gemeente zichzelf een aai over het bolletje geeft.

Het hele onderzoek is na te lezen op de site van Binnenlands bestuur.