Zienswijze Stichting Ruimte d.d. 20-03-2016

Aan het College van B. & W.
van de gemeente Roermond
Postbus 900
6040 AX Roermond

Roermond, 20-03-2016

Betreft:
Zienswijze van de Stichting Ruimte op de ontwerpbeschikking van een omgevingsvergunning die de realisering van een hotel en een appartementencomplex op de Loesbleik mogelijk moet maken.

L.S.
De Stichting Ruimte ziet zich genoodzaakt deze zienswijze in te dienen omdat in deze ontwerpbeschikking onze doelstellingen in het geding zijn. De stichting heeft namelijk ten doel: het behouden en verbeteren van het historisch gegroeide karakter van de stad Roermond en haar “eigen” aardigheden. Bovendien wil de stichting de culturele architectonische en landschappelijke kwaliteiten van Roermond en zijn regio (euregio) bevorderen met name vanuit historisch perspectief.

We betreuren het dat we dit weer moeten doen door deze formele weg te bewandelen. Het was ons liever geweest als onze reactie gevraagd was in een eerdere fase van planontwikkeling. We dringen er dan ook bij de gemeente op aan om haast te maken met het realiseren van de doelstellingen van de ‘participatiemaatschappij’ ook op het gebied van ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Een van de mooiste en meest karakteristieke kenmerken van de stad Roermond is het stroomgebied van de rivier de Roer die zich als een groene wig een weg baant door de stenige stad en zo als het ware de natuur tot in het hart van de stad brengt. In het gebied dat we Roerdelta noemen is de Loesbleik een beetje het eindpunt van het stroomgebied van de stedelijke Roer. Op de Loesbleik is sprake van een historische boomlocatie pal op de oude stad waarvan wij vinden dat het karakter en de huidige omvang zoveel mogelijk behouden moet blijven. Een aantasting van deze bomenrij met platanen, lindebomen en haagbeuken langs de Roer oever vanwege de komst van een grote ondergrondse parkeerplaats achten we dan ook onaanvaardbaar.

In de Roermondse binnenstad zijn slechts twee grote groene publieke ruimten, het Munsterplein en het Stadspark de Kartuis. Een ander groot groenelement zijn de bomenrijen langs de singels. Maar zowel aan de noordzijde van de stad (het smalle en langgerekte park langs de tuinmuren van de Wilhelminasingel als op enkele oever- gedeelten langs de monding van de Roer aan de zuidzijde van de stad zijn er mogelijkheden om grotere groene elementen te handhaven, te versterken of terug te brengen. De Loesbleik hoort daar bij. De bomenrij van de Loesbleik is een beeldbepalend element dat mede vanwege zijn ruimtelijke kwaliteit en effect op de leefbaarheid behouden moet blijven in goede staat. En daarover maken we ons grote zorgen om redenen die vermeld staan in bijlage 1. Daarnaast vragen we het College om een Boom Effect Raportage te maken voordat de werkzaamheden van start gaan en de tien regels van de bomenstichting onder de aandacht te brengen van de uitvoerders (zie bijlage 2).

Het is precies in dit zuidelijk deel aan de oevers van de Roer, tussen Roerkade en Roersingel en Voorstad Sint-Jacob alsmede langs de noordwand van de stad (Pastoorswal en Wilhelminasingel) waar een ‘groene’ vestingstad-wandeling nog mogelijk is omdat daar bij het verhaal over Roermond als vesting- en kazerne stad ook nog iets getoond kan worden van die geschiedenis. Niet onbelangrijk vanuit toeristisch-recreatief oogpunt. Maar ook omdat het een versterking is van de omgevings kwaliteit en dat is van belang voor zowel bezoekers als inwoners van deze stad, nu en later.

Gezien bovenstaande overwegingen dringen wij er bij uw college op aan een voorschrift te koppelen aan de te verlenen omgevingsvergunning waarin zwart op wit staat dat de bomen behouden blijven en dat indien nodig wordt voorzien in compensatie. Als gevolg van jurisprudentie kan dat tegenwoordig: de zogenaamde voorwaardelijke verplichting. Zie: ABRS 13-01-2016,ECLI:NL:RVS:2016:21) Wij vinden dit gewenst omdat een overeenkomst met een ontwikkelaar onvoldoende garantie biedt: een opvolger is al niet meer gebonden aan zo’n overeenkomst. Het behoud van de bomen kan alleen gegarandeerd worden door het te zijner tijd op te nemen in een bestemmingsplan dat voor iedereen bindend is.

Tenslotte nog iets over ‘bestuurlijk cynisme’: in het recente verleden is veel te nonchalant omgesprongen met de zichtlijnen in en nabij het beschermde stadsgezicht gebied en met de hoogte van nieuwbouw. Hier gebeurt dit opnieuw. Volgens het stedebouwkundige plan moet op de Loesbleik een plek van verblijf komen met uitzicht op drie karakteristieke plekken van de stad: de oude brug over de Roer, het zicht op de Roerkade met kathedraal en de Vismarkt aan de Voorstad zijde. Maar terwijl een stel appartement-bewoners en hotelgasten kunnen genieten van deze fraaie stadsgezichten zijn de omwonenden privacy, zonlicht en/of uitzicht kwijt. We zijn dan ook van mening dat het huidige ontwerpbesluit leidt tot een te massale en te hoge ontwikkeling op de Loesbleik. Gaarne tot toelichting bereid, verblijven we,

met vriendelijke groet,
Dennis Janssen,
voorzitter Stichting Ruimte
Robert Regoutstraat 56
6042 CN Roermond

Bijlage 1:over conflict tussen de bestaande bomenrij langs de Roer en het plangebied.
Bijlage 2:Alternatieven en Boom Effecten Analyse (BEA)

Bijlage 1

Conflict tussen de bestaande bomenrij langs de Roer en het plangebied.
Bij de eerste aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een hotel op de Loesbleik (Roersingel) zouden de bestaande bomen langs de roer gekapt moeten worden.
Tegen dit plan is zowel vanuit de bevolking als ook vanuit de politiek zoveel weerstand gekomen dat besloten is dat deze (beeldbepalende) bomen behouden moeten blijven.
Het voorliggende plan zou dan ook zo aangepast zijn dat deze bomenrij behouden kan worden (zie ook pagina 64 van de ruimtelijke onderbouwing) en er (volgens de gemeente Roermond) slechts een zeer beperkte snoei zal plaatsvinden.
Metingen ter plaatsen wijzen echter uit dat de ‘uitval” van de bomen (dat wil zeggen van hart stam tot einde tak) ter plaatse 10 tot 11,5 meter is (en dit met kale takken zonder bladeren).
Gelet op het feit dat de afstand tussen de geplande bebouwing en de bomenrij ongeveer 8 meter is, zal dit betekenen dat de bouw aanzienlijke schade aan de bomen zal toebrengen. Van de 11.5 meter zal al minstens 3,5 meter af moeten en dan heb ik het nog niet over de bij de bouw benodigde steigers waarvoor er ook nog 2 meter ruimte gemaakt moet worden. Dit betekent dus een snoei van 4 tot 5,5 meter hetgeen een onoverkomelijke verminking van de bomen teweeg zal brengen en dus onaanvaardbaar is.

Bomenrij Loesbleik

Bijlage 2

Alternatieven en Boom Effecten Analyse

Soms is kap onafwendbaar voor noodzakelijke bouw of aanleg. Maar vaak zijn er alternatieven mogelijk. Door een creatief ontwerp kan de boom dikwijls wel duurzaam op die plek blijven staan, zonder dat de bebouwing of de renovatiewerkzaamheden daarvoor moeten worden stopgezet. Wij geven enkele voorbeelden onder het kopje “voorbeelden van alternatieven”. Als het ingrijpen in de ruimte rond bomen onvermijdelijk is, kan er nog wel een hoop bomenleed voorkomen worden. Er kan bijvoorbeeld in de planningsfase, om tot de beste keuze te komen, een Bomen Effect Analyse (BEA) worden opgesteld. Wordt er daadwerkelijk gebouwd en/of gegraven rond de bomen dan kan de schade met hulp van de ’10 geboden’ zoveel mogelijk geprobeerd worden beperkt te houden. In de planningsfase, om tot de beste keuze te komen, is er de Bomen Effect Analyse (BEA).

Als er gebouwd gaat worden rond bomen, laat dan vooraf altijd een Bomen Effect Analyse uitvoeren. Een BEA is een gestandaardiseerde beoordeling die alle mogelijke effecten van de bouw of aanleg op het duurzaam voorbestaan van de boom in beeld brengt. Hierin wordt ook omschreven hoe de nadelige effecten tot een minimum kunnen worden beperkt. Bovendien wordt onderzocht wat het meest boomvriendelijke alternatief is. De Bomen Effect Analyse is een sterk wapen tegen het (onbedoeld) verdwijnen van waardevolle bomen door bouwen en aanleggen. In een vroegtijdig stadium worden de effecten van de uitvoering voor de bomen duidelijk en kunnen voorwaarden gesteld worden aan de bouw of de aanleg.

De 10 geboden voor bouw en aanleg nabij bomen zijn de volgende:

•         Bescherm de stam en de wortels. Plaats voor de aanvang van de werkzaamheden vaste bouwhekken rond de boom, tenminste ter grootte van de kroonprojectie. Bescherm bij beperkte werkruimte in ieder geval de boomspiegel.

•         Plaats geen bouwmaterialen en geen bouwkeet onder de boom. Voertuigen of bouwketen mogen nooit (tijdelijk) op het wortelpakket geplaatst worden. De opslag van bouwmaterialen kan eveneens zeer schadelijk zijn. Dit leidt namelijk tot beschadiging van de wortels en het verdicht de bodem, wat het afsterven van wortels tot gevolg heeft.

•         Houdt bouwverkeer buiten de kroonprojectie. Met bouwmachines uit de buurt van de bomen blijven. Wanneer het onvermijdelijk is dat over de boomwortels gereden moet worden: plaats rijplaten.

•         Verstoor de bovengrond niet Handhaaf de bestaande maaiveldhoogte. Binnen de kroonprojectie niets ontgraven. Ophoging alleen onder de strikte voorwaarde van voldoende beluchting van de wortels.

•         Voorkom beschadiging van de wortels. Graaf nooit machinaal binnen de kroonprojectie, maar werk zoveel mogelijk handmatig. Hak nooit wortels door van meer dan vijf centimeter dik.

•         Leg kabels en leidingen zorgvuldig aan. Leg kabels en leidingen niet dichter dan twee meter langs bomen. Pas zo mogelijk sleufloze technieken toe, dat wil zeggen: gestuurd boren onder het wortelpakket door in plaats van een sleuf graven. Maak gebruik van kabelgoten en mantelbuizen.

•         Houdt de grondwaterstand gelijk. Verhoging van de grondwaterstand leidt tot wortelsterfte vanwege een zuurstoftekort. Zorg bij stijging van het grondwaterniveau voor een damwand buiten de kroonprojectie of pomp het water weg. Let bij grondwaterverlaging op uitdroging. Bij noodzakelijke bronbemaling altijd damwanden plaatsen.

•         Houdt schadelijke stoffen uit de buurt van bomen. Olie, cementwater, chemische stoffen, zout, zuren of kalk mogen nooit bij bomen gegooid worden.

•         Laat noodzakelijk snoeiwerk door vakkundige boomspecialisten uitvoeren. Zaag nooit zelf zomaar takken of wortels af. Alleen een deskundige kan beoordelen op welke wijze de snoei verantwoord is.

•         Plaats geen dichte verharding over de wortels Door bodemverdichting ontstaat onder beton en asfalt een tekort aan water en lucht, waardoor wortels afsterven.

Overleg altijd met de boombeheerder / vakkundig boomverzorger, indien er knelpunten zijn bij het uitvoeren van deze tien geboden!

Zie ook: http://www.bomenstichting.nl/dreigende-kap/voorbeelden-van-alternatieven.html

Reactie Provincie

provincie Loesbleik 1

provincie Loesbleik 2