LogoRuimtenieuw

 

De Stichting Ruimte ziet zich genoodzaakt deze zienswijze in te dienen omdat in deze ontwerpbeschikking onze doelstellingen in het geding zijn. De stichting heeft namelijk ten doel: het behouden en verbeteren van het historisch gegroeide karakter van de stad Roermond en haar “eigen” aardigheden. Bovendien wil de stichting de culturele architectonische en landschappelijke kwaliteiten van Roermond en zijn regio (euregio) bevorderen met name vanuit historisch perspectief.
We betreuren het dat we dit moeten doen door deze formele weg te bewandelen. Het was ons liever geweest als onze reactie gevraagd was in een eerdere fase van planontwikkeling. We dringen er dan ook bij de gemeente op aan om haast te maken met  het realiseren van de doelstellingen van de ‘participatiemaatschappij’ ook op het gebied van ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Een van de mooiste en meest karakteristieke kenmerken van de stad Roermond is het stroomgebied van de rivier de Roer die zich als een groene wig een weg baant door de stenige stad en zo als het ware de natuur tot in het hart van de stad brengt. In het gebied dat we Roerdelta noemen is de Loesbleik een beetje het eindpunt van het stroomgebied van de stedelijke Roer. Samen met de foto van het Munsterplein met de kiosk en Munsterkerk, en de foto van de Markt met Kathedraal behoort het aanzicht van de Steenen Brug richting Kathedraal tot de top drie plaatjes van de stad. Door de komst van de tweede brug over de Roer (de Jacobusbrug) is er een verrassend nieuwe én groene doorkijk op de oude stad richting stadhuistoren verschenen en ook vanaf Buitenop is de aanblik van de rivier en de kade richting Steenen Brug door de bomenrij op de Loesbleik alleen maar mooier geworden.

Een aantasting van de huidige bomenrij met platanen, lindebomen en haagbeuken langs de Roeroever vanwege de komst van een grote ondergrondse parkeerplaats achten we dan ook onaanvaardbaar. Op de Loesbleik is sprake van een historische boomlocatie pal op de oude stad waarvan het karakter zoveel mogelijk behouden moet blijven.
In de Roermondse binnenstad zijn slechts twee grote groene publieke ruimten, het Munsterplein en het Stadspark de Kartuis. Een ander groot groenelement zijn de  bomenrijen langs de singels. Maar zowel aan de noordzijde van de stad (het smalle  en langgerekte park langs de tuinmuren van de Wilhelminasingel als op enkele oever- gedeelten langs de monding van de Roer aan de zuidzijde van de stad zijn er mogelijkheden om grotere groene elementen te handhaven, te versterken of terug te brengen. De Loesbleik hoort daar bij.

Het is trouwens precies in dit zuidelijk deel tussen Roerkade en Roersingel en Voorstad Sint-Jacob alsmede langs de noordwand (Pastoorswal en Wilhelminasingel) waar een ‘groene’ vestingstad-wandeling nog mogelijk is omdat daar bij het verhaal over Roermond als vesting- en kazerne stad ook nog iets getoond kan worden van die geschiedenis. Niet onbelangrijk vanuit toeristisch oogpunt.

Eventuele nieuwbouw op de Loesbleik zou dus duidelijk afstand moeten nemen van de twee randen (Roeroever en Roersingel) die aan het beschermde stadsgezicht grenzen van zowel Voorstad als binnenstad.

Roermond kampt al jaren met een alarmerende leegstand van gebouwen waaronder ook veel monumentale en beeldbepalende gebouwen. Wij zijn van mening dat er eerst moet worden onderzocht of er andere mogelijkheden zijn voordat men besluit tot nieuwbouw. In die opvatting voelen we ons gesteund door de provinciale omgevingsverordening die per 1 januari 2015 is ingegaan. Daarin staat letterlijk dat voordat er nieuwbouw kan plaatsvinden “de mogelijkheden van herbenutting van leeg staande monumentale  en beeldbepalende gebouwen” moeten worden onderzocht. In de ruimtelijke onderbouwing van het hotelplan aan de Loesbleik ontbreekt deze toets.

De stichting Ruimte kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er tal van locaties en gebouwen zijn in en nabij de binnenstad en de Roerdelta die wellicht ook geschikt zijn voor de vestiging van een hotel. We zijn graag bereid onze ideeën hierover met de gemeente en andere partijen te delen en hierover in gesprek te gaan.

Met vriendelijke groet
Dennis Janssen
voorzitter Stichting Ruimte